Excite

Lowlands was vrolijk, vredig en vreugdevol

Het weekend stond in het teken van het geweld, de chaos en de dodelijke afloop van Veronica Sunset Grooves in Hoek van Holland. Uiteraard staan de media onmiddellijk bol van de superlatieven, in negatieve zin. Dat grote feesten prima te organiseren zijn zonder dat het uitloopt op geweld, bewijst Lowlands. Wat is daar een leuk feestje georganiseerd, zeg! Met hulp van het zonnetje, een spectaculaire verrassing, leuke muziek en vreugdevolle mensen is Lowlands 2009 ook weer een groot succes. Lowlands blijft het vrolijkste festival van Nederland.

De grote verrassing kwam op de tweede dag. De Amerikaanse superband Them Crooked Vultures bleek namelijk de verrassingsact. Met de verrassingsact introduceerde Lowlands een nieuw fenomeen: in het programmaboekje stond alleen dat de artiest nog onbekend was. Vanwege de geruchten kwamen duizenden bezoekers op de Grolsch-tent af. Luid gejuich toen Dave Grohl, ex-drummer van Nirvana en zanger/gitarist van de Foo Fighters, het podium betrad. Na hem volgde Josse Homme, van de Queens of the Stone Age. Samen vormen zij de kern van Them Crooked Vultures, die ook onlangs in de Melkweg in Amsterdam met een verrassingsoptreden de boel op stelten zette. Het publiek werd beloond met zware, stevige rock, want dat is aan de grootheden wel toevertrouwd.

Lowlands is een festival waar gewoon 'sorry' gezegd wordt als mensen tegen elkaar aan lopen. De politie is dan ook erg tevreden over de sfeer op het festival. Natuurlijk zijn er wat aanhoudingen voor drugsbezit of mensen die illegaal het terrein op willen komen, maar al met al was Lowlands vooral vrolijk, vredig en vreugdevol. En zo hoort het ook. Het is in ieder geval een geruststelling dat het blijkbaar wel mogelijk is om zulke festivals te organiseren. Laten we hopen dat het voorbeeld van Lowlands, maar ook van Parkpop en de Zwarte Cross, genoeg reden geeft om daar nog heel wat jaren mee door te gaan.

Afbeelding: Flickr, gabemac

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018