Excite

Maan succesvol gebombardeerd door NASA

De NASA heeft vrijdag met succes de maan gebombardeerd met een onbemande sonde en een oude rakettrap. Het bombardement was nodig om vast te stellen of er water op de maan is.

De voorbereidingen voor de bombardering begonnen al rond half juni, zoals we eerder lieten weten. Toen werden twee onbemande sondes met behulp van een Atlas-5-draagraket richting de maan geschoten. Het ging hier om de Lunar Reconnaissance Orbiter en de Lunar Crater Observation.

Zojuist, om half 2, is de 2,3 ton wegende Centaur met een enorme snelheid ingeslagen in een krater op de maan. De kosten voor dit project: 79 miljoen dollar. Wetenschappers verwachten dat er in verschillende kraters ijs zit, dat nooit wordt blootgesteld aan zonlicht en daardoor nooit smelt. Een explosie zou ervoor kunnen zorgen dat dat wel gebeurt, waardoor er water op de maan is. Hierdoor zou het ook mogelijk worden om een bemande post op de maan te maken.

Vorige maand wist de NASA al te vertellen dat er waarschijnlijk op verschillende plaatsen op de maan water te vinden was. Dit was al een ontdekking op zich, zeker toen gisteren bleek dat het water met behulp van een magnetron gebruikt zou kunnen worden.

De hele explosie is gefilmd en toen de sondes insloegen, was een groot en helder groen licht te zien. Als je toevallig op dat moment naar de sterren keek, dan had je een helder licht kunnen zien. De NASA heeft de inslag live via internet uitgezonden en zal ook het verdere nieuws zo snel mogelijk brengen.

De hele dag nog worden er beelden uitgezonden op de website van NASA.

Afbeelding: Flickr account Hamed Saber

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018