Excite

‘Majesteit’ in première op Nederlands Film Festival

Gisterenavond is Majesteit in première gegaan tijdens het Nederlands Film Festival. Deze film gaat over het leven en de dromen van onze vorstin. Het verhaal speelt zich af rond Prinsjesdag, een jaar na de dood van Prins Claus.

In de film kun je zien hoe de spanningen hoog oplopen als minister-president Balkenende op het laatste moment wijzigingen aan wil brengen in de troonrede. Het deel dat hij wil aanpassen gaat over het Afrikabeleid en dat vindt Beatrix niet prettig; Afrika staat voor haar namelijk symbool voor de heerlijke jaren die ze heeft gehad toen haar man nog leefde, en ze samen door zijn geliefde continent reisden.

De film geeft letterlijk een kijkje achter de schermen van het koningshuis. Een fictief kijkje, dat wel, want het koninklijk huis werkt zelf niet mee aan een film. Het is de regisseurs goed gelukt om het verhaal op een menselijke manier te brengen, zonder er een schandaal van te maken. De film belicht de moeilijke positie die Beatrix vaak in moet nemen: ze moet een warme koningin zijn, maar mag tegelijkertijd niet té dicht bij de mensen staan, want veel van wat ze weet of vindt, moet geheim blijven.

Carine Crutzen speelt de hoofdrol in de film. De keuze voor deze actrice was niet voor de hand liggend: qua uiterlijk lijken ze niet erg veel op elkaar en Carine is bovendien met haar 49 jaar veel jonger. Toch brengt ze het er goed vanaf en weet ze overtuigend over te komen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Clever cup cakes

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021