Excite

Man krijgt volledige gezichtstransplantatie

Een boer die vijf jaar geleden met een geweer per ongeluk het grootste gedeelte van zijn gezicht af schoot, is afgelopen maand de eerste persoon in de geschiedenis geweest die een volledige gezichtstransplantatie gekregen heeft. Hij had al negen operaties gehad die zijn gezicht zouden moeten herstellen, maar die waren allemaal mislukt.

De man was hierdoor bijna niet in staat om te praten, de ademen of te slikken. Om zijn gezicht weer helemaal goed te maken, zouden er nieuwe gezichtsspieren, een nieuwe huid, neus, lippen, kaak, tanden, verhemelte en jukbeenderen nodig zijn.

Eerder heeft men wel gedeeltelijke gezichtstransplantaties uitgevoerd, maar tot nog toe wilde niemand zich wagen aan een volledige transplantatie. Bovendien was er niemand die dat zou kunnen.

Vorige maand bleek er echter wel een team bereid te zijn om de 24-uur durende operatie uit te voeren. Hiervoor waren maar liefst 30 chirurgen nodig. De operatie werd op 20 maart uitgevoerd, maar de details over de operatie zijn nu pas naar buiten gebracht.

De man zal nog een maand of twee moeten herstellen. Wel heeft hij al een stukje van zijn nieuwe gezicht kunnen zien en vond hij de operatie erg geslaagd. Hoewel hij nu een aantal donordelen heeft gekregen, zal zijn gezicht niet alleen op dat van de donor lijken, maar ook op zijn eigen gezicht. De dokters kopen dat de man met een paar weken weer zal kunnen praten, eten en lachen.

Afbeelding: Flickr account SarahMcD

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020