Excite

Man met visie, Albert Heijn, overleden

Albert Heijn. De kleinzoon van de ‘originele’ Albert Heijn stond bekend als ‘de grootgrutter van Nederland’. Een bijnaam waar hij overigens zelf een hekel aan had. De man die Albert Heijn en het Ahold concern tot grote hoogten stuwde overleed gisteren op 83-jarige leeftijd.

Hoewel Heijn aanvankelijk aan de slag wilde bij de Marine, gooide polio al op jonge leeftijd roet in het eten. Hij begon daarom op 22-jarige leeftijd te werken in de kruidenierszaak van zijn vader. Hoewel hij bang was dat hij het familiebedrijf te gronde zou richten, bleek die angst ongegrond.

Onder het bewind van Heijn werd Albert Heijn de eerste zelfbedieningssupermarkt in Nederland. Ook werd het de grootste supermarktketen van Nederland. Later sloeg het Ahold concern haar vleugels over de hele wereld uit.

De zakelijke successen zijn dus legio. Privé had Heijn het een stuk minder voor de wind. In totaal trouwt Heijn vier keer. De eerste vrouw heeft een alcoholprobleem, de tweede pleegt zelfmoord nadat Heijn haar vertelt dat hij wil scheiden. Zijn derde vrouw overlijdt aan darmkanker. Met vrouw nummer vier heeft Heijn tot het einde van zijn leven voornamelijk in Engeland doorgebracht.

De ontvoering van zijn broer Gerrit Jan is ook een kras op de ziel van Heijn. Hoewel de ontspoorde ontvoerder Gerrit Jan in 1987 al op de eerste dag vermoordt, wordt dit pas zeven maanden later duidelijk voor de familie Heijn.

Met Albert Heijn verliest Nederland een groot ondernemer, die moeiteloos in het lijstje met Fris Philips, Anton Dreesmann en Anthony Fokker past.

Afbeelding: Flickr, gebruiker faceme

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020