Excite

Marco van Basten offert zichzelf op bij Ajax

Van een einde van een tijdperk kun je niet echt spreken bij Marco van Basten, maar de hoofdcoach van Ajax heeft per direct zijn baan opgezegd. Daarmee lijkt hij geluisterd te hebben naar Freek de Jonge, die na het het verlies tegen Sparta van afgelopen zaterdag Van Basten al opriep om op te stappen. Het leverde Freek de Jonge een stadionverbod op. Dat is knap, want menig scheldende, kwetsende en schreeuwende hooligan lukt dat niet. Vandaag werd bekend dat Marco van Basten de eer aan zichzelf hield en de handdoek in de ring werpt.

Marco van Basten geeft twee redenen voor zijn opstappen. Volgens de 44-jarige coach heeft hij zijn doelstellingen niet gehaald dit jaar. Er viel ook weinig plezier te beleven aan Ajax dit jaar, want er werd eigenlijk geen enkele prijs gepakt. FC Volendam was te sterk in de beker en in de competitie blijven FC Twente en AZ de Amsterdammers voor. Daarnaast gaf Van Basten aan dat hij niet geloofde dat hij volgend jaar met Ajax beter zal presteren. Daarom laat hij de heetste baan van Nederland aan een ander over.

Van Basten tekende afgelopen zomer voor vier jaar, met het idee om grote prijzen te pakken. Zelfs met peperdure aankopen als Sulejmani (16,25 miljoen euro) lukte dat niet dit jaar en verwacht de voormalige bondscoach ook volgend jaar niet veel te kunnen presteren. Wat Ajax nodig heeft, is een ervaren, doorgewinterde en begaafde coach. Co Adriaanse en Ronald Koeman zijn al genoemd, beiden met ervaring bij de Amsterdamse club. Voorlopig neemt assistent-coach John van 't Schip echter het roer over.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020