Excite

Marianne Vos wint gouden medaille voor Nederland

Marianne Vos won zondag de eerste Nederlandse gouden medaille op de Olympische Spelen in Londen. In een wegrace was Vos na ongeveer 140 kilometer de snelste vrouw op de weg. In de binnenstad van Londen was Vos onderdeel van een kopgroep van drie. In de eindsprint versloeg ze in de stromende regen de Britse Elizabeth Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaya die respectievelijk zilver en goud wonnen. 1,8 miljoen Nederlanders zagen de overwinning live op televisie.

Kopgroep

Voor de ontsnapping van de kopgroep probeerden de Nederlandse wielrensters de koers hard te maken, door veel aan te vallen. Op ruim veertig kilometer van de finish ontsnapte de kopgroep van drie die stand hield tot de eindstreep. De beklimming van Box Hill had toen inmiddels het peloton van 66 renners verdeeld in twee groepen. In de kopgroep reed Vos de meeste kilometers voorop, omdat het peloton een georganiseerde achtervolging had ingezet. Ongeveer vijftien kilometer voor de finish was duidelijk dat de drie de voorsprong vast zouden houden.

Opvolging Leontien van Moorsel

De gouden medaille is de tweede Olympische overwinning voor Marianne Vos, die vier jaar geleden goud op de baan won. Vos is de derde Nederlandse wielrenster die Olympisch goud wint in een wegwedstrijd en volgt Leontien van Moorsel op die in 2000 Nederland een gouden plak bezorgde.

Presteren als favoriet

De overwinning van Vos is een bekroning op een lange voorbereiding met een gebroken sleutelbeen in mei. Bij de wielrenster lag een zware last op de schouders om als favoriet te presteren. “Ik heb onderweg alleen maar gedacht: ik moet als eerste over die finish komen. Dat is het eenvoudige aan het wielrennen, maar ook wel weer heel moeilijk.” Met de overwinning op de weg in de pocket zijn de Olympische doelen voor de Nederlandse al gehaald: “Hier was het om te doen. Nu is het nog gelukt ook!”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020