Excite

Mark van Bommel zet punt achter voetbalcarrière

Na een verloren wedstrijd tegen FC Twente heeft Mark van Bommel besloten een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten. De 36-jarige Limburgse voetballer sloot zijn laatste jaar bij PSV bedroevend af, met een rode kaart in de 71e minuut. Toch wil van Bommel niet nog een jaar door bij de Eindhovense club. “Het is mooi geweest.”

Trots

Mark van Bommel begint na de zomer aan de cursus trainer/coach 1 bij de KNVB en onderdeel daarvan is een stage bij de jeugd van PSV. Van Bommel besloot enkele weken geleden al om na het seizoen een punt achter zijn loopbaan te zetten, maar omdat PSV-supporters hem graag nog wilden zien was de voetballer weer gaan twijfelen. De afgelopen wedstrijden scandeerden ze zijn naam. “Ik heb het heel erg moeilijk gehad met de keuze,” vertelde Van Bommel na afloop van de verloren wedstrijd. “Het was misschien wel on-Nederlands zoals de supporters me benaderden. Ze hebben het me heel moeilijk gemaakt. Het maakt me ook trots.”

Sport en familie

De keuze om te stoppen is vooral sportief gemotiveerd. Zo voelt van Bommel zich nog altijd topfit, maar merkt dat hij steeds harder moet werken om lichamelijk op niveau te blijven. “Dit is geen opgave, maar de vraag is wel: hoelang kon ik dit nog volhouden? Ik wil zelf de regie houden. Ik wil niet dat een blessure mij noodzaakt te stoppen. Ik wil niet op 80 of 90 procent voetballen.” Daarnaast is de keuze van Van Bommel er één voor zijn familie. “Als je in het buitenland speelt, voetbal je drie keer per week. En voor bijna iedere wedstrijd ga je in trainingskamp. Dat heeft veel van mijn familie gevergd.”

Successen

Mark van Bommel debuteerde bij het eerste van Fortuna Sittard in 1993. Daarna speelde hij voor PSV, FC Barcelona, Bayern München, AC Milan en opnieuw PSV. Hij heeft enorm veel successen behaald met zijn clubs. In zijn 21-jaar durende carrière als prof werd van Bommel acht keer landskampioen in Nederland, Duitsland, Spanje en Italië; won met FC Barcelona de Champions League in 2006; stond met Bayern in de Champions League finale in 2010 en in datzelfde jaar werd van Bommel tweede bij de WK voetbal in Zuid-Afrika.

Mooie momenten

Aan zijn voetbalcarrière heeft hij nu al alleen maar goede herinneringen. “Het zijn de mooie momenten die blijven hangen. Er zijn in die twintig jaar een paar mindere seizoenen geweest en dit was daar één van. Maar al die slechte dingen ben ik nu al vergeten.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020