Excite

Martijn van Dam wil snel internet voor elke Nederlander

Nog niet zo heel lang geleden kon je het internet op via een dial-up modem, die zo'n vijf minuten nodig had om contact te maken. Vervolgens ging het internet vooral erg sloom. En bovendien maakte het inbellen zoveel lawaai, dat er bijna sprake was van geluidsoverlast. Inmiddels zijn er allerlei nieuwe verbindingen, de een nog sneller dan de ander. Deze weken zijn veel telecombedrijven ook bezig om de snelheid van het internet dat zij aanbieden, gratis te verhogen. Maar het is nog niet genoeg, volgens Martijn van Dam. Hij vindt dat elke Nederlander recht heeft op snel internet.

Wie is Martijn van Dam? Martijn van Dam zit namens de PvdA in de Tweede Kamer. Hij vindt dat de snelheid van internetverbindingen wettelijk moet worden vastgelegd. Er moet een soort minimale bandbreedte komen vanaf volgend jaar, waarna de minimale bandbreedte geleidelijk aan per jaar wordt verhoogd. Momenteel zijn telecombedrijven alleen verplicht om een vaste telefoonlijn naar elk huishouden aan te leggen. De uitspraken doet Van Dam naar aanleiding van een onderzoek van de werkgroep Next Generation Network, die uitzochten hoe de overheid de komst van snelle internetverbindingen kan stimuleren.

Het doel is dat in 2020 90 procent van Nederland een 75Mbs verbinding heeft met internet. Van Dam denkt dat het ook mogelijk is om in 2015 een glasvezelnetwerk in Nederland te hebben met een maximale snelheid van 100Mbs. Dit alles zal de digitale infrastructuur van Nederland sterk verbeteren. Goede communicatie en een goede infrastructuur zijn noodzakelijk in een kenniseconomie, zeker een kenniseconomie als de Nederlandse. Van Dam hoopt dat de gemeentes dit initiatief oppakken.

Afbeelding: Flickr, Frank Trana

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018