Excite

Max Havelaar viert 150e verjaardag

Vandaag is het precies anderhalve eeuw geleden dat het boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Deze autobiografische roman was door de schrijver – wiens werkelijke naam Eduard Douwes Dekker was – geschreven om de onderdrukking van het Javaanse volk aan de kaak te stellen.

Toen Multatuli het boek geschreven had, wist hij dat het een enorme impact zou hebben. Direct na het voltooien van het werk schreef hij zijn vrouw dat het boek ‘als een donderslag in het land’ zou vallen. Zijn voorspelling werd bewaarheid: het boek werd ontzettend geliefd en werd keer op keer herdrukt. Inmiddels is Max Havelaar al in 140 talen vertaald. In 1967 werd het boek verfilmd door Fons Rademakers.

Max Havelaar beschrijft het leven op de koffieplantages in Nederlands Indië, één van de Nederlandse kolonies. Machtsmisbruik en plichtsverzuim waren hier aan de orde van de dag, iets dat Multatuli verafschuwde.

De 150e verjaardag van het boek vraagt om speciale aandacht en die krijgt Max Havelaar dan ook. Zo eert Google deze mooie leeftijd met een speciaal logo. Dit logo is echter alleen op de Google homepage te zien in Nederland. Als je standaard naar Google.com surft, zul je het logo dan ook niet te zien krijgen. Dit aangepaste logo is de volgende in de lange reeks google doodles.

Verder wordt er met name in België veel aandacht besteed aan het ‘Multatuli-jaar’. Klein detail is echter wel dat de vieringen hiervoor pas in 2010 zijn. Dan is het namelijk precies 150 jaar geleden dat het boek daar werd uitgebracht.

Afbeelding: Google.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020