Excite

Meer budget voor pluk-ze-wet

Het klinkt eigenlijk heel logisch: Georganiseerde misdaad aanpakken door criminelen hun geld af te pakken. Toch is het een vrij nieuwe praktijk in Nederland. Gelukkig heeft het OM aangekondigd dit meer te gaan doen. Ze krijgen hiervoor ook een groter budget van de regering.

Door middel van de pluk-ze-wet kan een rechter maatregelen nemen om een crimineel zijn op illegale wijze verkregen geld af te pakken. Dit gebeurde volgens het OM nog te weinig. In 2008 werd bijvoorbeeld 23 miljoen opgehaald. Dit liep in 2009 al op naar 50 miljoen euro, maar het kabinet hoopt dat het uiteindelijk stijgt tot 100 miljoen euro per jaar.

Dit jaar krijgt het OM een budget van 10 miljoen euro, dat oploopt naar 20 miljoen euro in 2013. Hiervan zullen onder andere twee speciale teams betaald worden, die zich gaan richten op criminaliteit binnen de financiële dienstverlening. Uit een rapport uit 2008 bleek namelijk dat dienstverleners vaak betrokken zijn bij het maskeren van crimineel geld.

Ook komt er een aanpassing in de manier waarop een zaak behandeld wordt. Aan het begin van een strafrechtelijk onderzoek kan er beslag gelegd worden op gelden. Deze kunnen dan makkelijker afgenomen worden mocht het tot een veroordeling komen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Public Domain Photos

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020