Excite

Meerdere oorzaken voor crash Turkish Airlines

Vorig jaar waren er rond deze tijd diverse vliegtuigongelukken, waarvan de oorzaken pas nu naar boven komen. Zo is donderdag het definitieve rapport van het onderzoek naar de crash bij Schiphol van het vliegtuig van Turkish Airlines gepresenteerd. Ook kwam vandaag het nieuws naar buiten dat de zwarte dozen van het Air France toestel dat neerstortte in de Atlantische Oceaan zijn gelokaliseerd. Vlucht 447 was onderweg van Brazilie naar Frankrijk, maar om nog onbekende redenen stortte het vliegtuig in de Atlantische Oceaan. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven.

Maar eerst het onderzoek naar de crash van het toestel van Turkish Airlines. Zoals alle vliegtuigongelukken was ook hier sprake van een domino-effect aan factoren die meespeelden. Experts weten dat een vliegtuigongeluk nooit herleid kan worden tot een enkele oorzaak. Kijkers van Air Crash Investigation weten dat overigens ook. In het geval van Turkish Airlines functioneerde een van de hoogtemeters niet naar behoren, waar de bemanning niet adequaat op reageerden en waarbij het ook niet hielp dat de aanwijzingen van Luchtverkeersleiding Nederland niet volledig waren. Overigens was de piloot die het vliegtuig bestuurde nog in opleiding, maar wel volledig bevoegd om het type toestel te besturen.

De Fransen zijn inmiddels een derde zoekoperatie gestart om de zwarten dozen van vlucht 447 op te sporen op de bodem van de Atlantische Oceaan. Daarvoor is onder andere een kernonderzeeër ingezet. De locatie waar de belangrijke gegevens zich bevinden, is teruggebracht tot een gebied van vijf vierkante kilometer. Het enige wat het team nog niet weet, is hoe diep de voorwerpen liggen. Men is er naarstig naar op zoek, want daarin bevinden zich de antwoorden op de vraag waarom vlucht 447 zomaar uit de lucht viel. Tot nu toe zijn 1.000 onderdelen van het vliegtuigwrak uit de oceaan geborgen, alsmede 50 van de 228 lichamen.

Afbeelding: Flickr, Radio Nederland Wereldomroep

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021