Excite

Meeroken kan leiden tot dementie

Van meeroken gaan je hersens kapot. Dat bewijst een studie die onlangs gepubliceerd is in het British Medical Journal. Wanneer iemand in hoge mate meerookt, is de kans 44% groter dat je hersenbeschadiging oploopt en dement wordt. Eerder onderzoek wees al uit dat zelf roken de hersens kapot maakt. Dit is de eerste keer dat wordt aangetoond dat ook meeroken dat effect kan hebben.

Roken weren uit publieke ruimtes

Voorstanders van het rookverbod staan uiteraard te springen bij dit soort onderzoeken. Het bewijst eens te meer hoe schadelijk rokers zijn voor niet-rokers. Het onderzoek gaat dan ook gebruikt worden in de strijd om rokers te weren uit publieke ruimtes.

Meeroken veroorzaakt beroertes

Waarom meeroken dementie kan veroorzaken, is nog niet helemaal duidelijk. Men vermoedt dat het komt omdat meerokers een hogere kans hebben op hart- en vaatziektes en beroertes. Deze aandoeningen zijn vaak de oorzaak van dementie en andere hersenbeschadiging. Men hoopt met dit soort onderzoek mensen hiervan te behoeden, hoewel de kans 100% procent is dat mensen dan op een andere manier komen te overlijden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020