Excite

Mexicaanse griep is officieel pandemie

De Mexicaanse griep 'raast' al weer een tijdje over de planeet. De eerste weken werd er nog geschokt gereageerd op al het nieuws rond de Azteekse Astma, maar er viel even een stilte rond het H1N1-virus. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft iedereen echter weer op scherp gezet. Alarmfase 6 werd afgekondigd, wat betekent dat de griep de status van pandemie heeft bereikt. Het is de hoogste schaal die een ziekte kan bereiken, dus respect voor de Mexicaanse griep. Op dit moment zijn zo'n 30.000 mensen in ongeveer 74 landen besmet.

Doordat Alarmfase 6 is afgeroepen, moeten landen die het zwaarst getroffen zijn extra aandacht besteden aan de tweede ronde van het virus. Omdat deze landen, zoals Mexico en de Verenigde Staten, nu vooral bezig zijn met het behandelen van patiënten, gaat er minder aandacht uit naar het zo snel mogelijk opsporen van nieuwe gevallen. Hoewel het een mild griepvirus betreft - er zijn relatief weinig mensen aan gestorven - wil de WHO wel dat alle landen intensief bezig zijn met het bestrijden van de Mexicaanse griep.

Het besluit van de WHO om de Mexicaanse griep tot pandemie uit te roepen, heeft op korte termijn geen gevolgen voor Nederland. De Nederlandse overheid gaat waarschijnlijk pas over op een preventieve injectiecampagne als het aantal slachtoffers fors toeneemt. Bovendien wordt er in het najaar een vaccin tegen het H1N1-virus verwacht, zodat een preventieve actie dan pas zinvol wordt. Voorlopig is het afwachten of het virus zich nog meer gaat muteren en echt gevaarlijk wordt.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020