Excite

Microsoft betaalt kranten om Google af te schermen

Microsoft is hard bezig om grote concurrent Google uit de markt te werken. De eerste stap was het online zetten van een nieuwe zoekmachine, genaamd Bing. Die loopt inmiddels al weer wat maanden mee. De volgende stap is een deal tussen Microsoft en uitgeverijen van kranten. Microsoft schijnt de grote uitgeverij News Corp. te betalen als het de websites van haar kranten uit de zoekindex van Google haalt.

Voor kranten is het een lucratieve deal. Ze zijn de zoekindex van Google namelijk meer dan zat. De kranten lopen inkomsten mis, omdat Google gratis het nieuws van hun sites ontsluit. Rupert Murdoch, eigenaar van News Corp., liet eerder al weten de sites van zijn kranten alleen toegankelijk te willen maken voor betalende klanten.

Microsoft is inmiddels bezig met ACAP, een protocol dat achter Bing zal gaan draaien. Met behulp van dat protocol kunnen uitgeverijen van kranten zelf bepalen op welke manier de zoekmachine hun sites doorzoekt en hoe lang bepaalde artikelen beschikbaar blijven. Daarmee hoopt Microsoft de kranten binnen te halen voor Bing en die slag met Google te winnen.

Afbeelding: Flickr, michperu

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020