Excite

Minder plek tijdens dodenherdenking

Vanavond is de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Daar zullen ook koningin Beatrix, prinses Maxima en kroonprins Willem-Alexander aanwezig zijn. Zij wel, een hoop andere belangstellenden niet. Door de gebeurtenissen tijdens Koninginnedag is de beveiliging aangescherpt op de Dam. Daardoor is er minder ruimte voor bezoekers om de rituelen bij te wonen.

"We willen heel graag het open karakter behouden", zei een woordvoerder van burgemeester Job Cohen. In Amsterdam heerst de gedachte dat de aanslag op Koninginnedag geen gevolgen mag hebben voor hoe nationale aangelegenheden uitgevoerd worden in Nederland. Toch verandert alles zodra er een lid van de koninklijke familie aanwezig is. Ook tijdens het afsluitende concert op Bevrijdingsdag in Amsterdam is Beatrix aanwezig.

Juist vanwege de aanslag van Karst Tates op Koninginnedag verwacht men meer belangstellenden voor dodenherdenking dan normaal. Hoewel tijdens de dodenherdenking de gesneuvelden van oorlogen herdacht worden, krijgt een dergelijke herdenking vanwege de aanslag al snel een breder karakter. Er zijn maatregelen genomen om alle bezoekers in de buurt van het plein te huisvesten.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020