Excite

Minder valse eurobriefjes

Er zijn minder valse eurobiljetten in omloop in Nederland dan een jaar geleden. Afgelopen jaar zijn er 39.600 valse eurobriefjes onderschept in ons land. In 2009 waren dat er 28 procent meer, namelijk 54.900.

De kans dat je straks in de supermarkt staat met een nep eurobiljet in je handen is dus gedaald. Dit volgens De Nederlandse Bank mede dankzij oplettende winkeliers. Ook de aandacht die politie en justitie hebben besteed aan de opsporing van valse eurobiljetten werpt blijkbaar zijn vruchten af.

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zou het aantal valse eurobiljetten ook zijn afgenomen. Afgelopen jaar werden volgens De Europese Centrale Bank wereldwijd 13 procent minder neppe eurobriefjes gevonden dan vorig jaar.

Goed nieuws, nu de eurozonde er sinds deze maand weer een nieuw euroland bij heeft: Estland. Daarmee staat de teller momenteel op 17 eurolanden. Als je even niet meer weet welke landen hier allemaal onder vallen, is er nu een handig ezelsbruggetje.

‘Sms ff bondige clips’. Op het eerste gezicht lijkt dit zinnetje een beetje gek. Elke letter vormt echter de eerste letter van een euroland: Slovenië, Malta, Slowakije, Frankrijk, Finland, België, Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Griekenland, Estland, Cyprus, Luxemburg, Italië, Portugal en Spanje.

Handig toch? Het ezelsbruggetje volgt die van 2001 op: ‘Ding flof bips’. Via de website van Onze Taal konden mensen een inzending doen, vervolgens heeft Onze Taal de vijf leukste inzendingen uitgekozen en is uiteindelijk door bezoekers het meest gestemd op de inzending ‘Sms ff bondige clips’.

Afbeelding: Flickr, gebruiker wfabry

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020