Excite

Minister Opstelten wil growshops aanpakken

Growshops die wiettelers alle benodigde materialen aanleveren moeten strafbaar worden. Dat stelt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in een nieuw wetsvoorstel. Momenteel zijn wiettelers wel in overtreding, maar kan er nauwelijks opgetreden worden tegen uitbaters van growshops.

En in die growshops wordt grof geld verdiend aan hennepteelt. Minister Opstelten wil ook andere personen en organisaties die meehelpen bij het telen van wiet strafbaar stellen. Daarbij moet je denken aan mensen die loodsen verhuren aan wiettelers, of geld uitlenen om dat soort plantages te financieren.

De wetgeving rondom wietgebruik en -teelt is in Nederland erg verwarrend. De grens tussen wat wel en niet mag is vaag. Volwassen mogen legaal vijf gram wiet kopen in een gecertificeerde coffeeshop. Het zelf in bezit hebben van vijf planten wordt ook toegestaan, maar grote kwekerijen zijn verboden.

Als het wetsvoorstel erdoor komt kan iedereen die zelf geen wiet kweekt maar er wel aan meewerkt, een gevangenisstraf van maximaal drie jaar opgelegd krijgen. De minister van Justitie van het vorige kabinet, Ernst Hirsch-Ballin, had een soortgelijke maatregel al aangekondigd. Ivo Opstelten trekt de lijn dus door. Hij wil met de nieuwe aanpak de steeds groter wordende illegale hennepindustrie aanpakken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker van_mij

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020