Excite

Moeder Winehouse: 'Was een kwestie van tijd'

Amy Winehouse werd zaterdag dood aangetroffen in haar appartement in Londen. De 27-jarige zangeres leed al jaren aan een drugs- en alcoholverslaving, maar het is onduidelijk of die haar ook fataal is geworden. Moeder Jane Winehouse, die al geruime tijd rekening hield met een mogelijk vroegtijdig overlijden van haar dochter, reageerde zondag verslagen in The Sunday Mirror.

"Het was een kwestie van tijd," aldus moeder Jane die haar dochter vrijdag nog heeft gezien. "Ze leek de draad kwijt, maar dat het zo snel gebeurde, kan ik nog steeds niet geloven. Ze nam vrijdag afscheid met de woorden 'ik hou van je, mama'. Ik zal die woorden altijd koesteren. Ik ben blij dat ik haar nog heb gezien."

Talloze muzikanten, producers en managers uit binnen- en buitenland hebben verslagen gereageerd op de dood van Winehouse. "Amy Winehouse was een artiest van immense proporties, ik ben erg droevig over haar tragische dood," vertelde zanger Tony Bennett die in maart nog met haar in de studio stond. De Amerikaanse sterren Usher en Demi Moore twitterden het overlijden van Winehouse 'droevig' te vinden. Ook Nederlandse artiesten reageerden op Twitter. Ilse de Lange: "Jeetje wat zonde RIP#Amy Winehouse". En Candy Dulfer schreef: "Rust in vrede Amy Winehouse. Een van de beste zangeressen die ooit heeft geleefd."

Winehouse wordt door haar vroege overlijden bijgeschreven als lid van de Forever 27 Club. Deze beroemde popartiesten hebben gemeen dat ze allemaal niet ouder werden dan 27 jaar. Andere sterren die op deze leeftijd stierven zijn Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison, Robert Johnson, Jacob Miller en Pete de Freitas. De doodsoorzaak van Winehouse moet later vandaag duidelijk worden. Volgens de BBC wordt dan een lijkschouwing verricht.

Met het overlijden van Winehouse verliest de muziekwereld een zeer getalenteerde artieste, wiens carrière door haar verslavingen met heftige hoogte- en dieptepunten verliep. Het diepste dal was een optreden in Belgrado vorige maand toen Winehouse te dronken was om op te treden en door het publiek werd uitgefloten. Tegelijkertijd verkocht in ze in haar korte loopbaan miljoenen cd's en won ze vele prijzen, waaronder vijf Grammy's voor het album Back to Black (2006). Eerder maakte Winehouse al furore met haar debuutalbum Frank uit 2003. De zangeres werd sterk door jazz beïnvloed en maakte onder meer de succesvolle plaat Valerie met de Britse producer Mark Ronson.

De fans van Winehouse, die in de Volkskrant 'de beste zangeres van deze eeuw wordt genoemd', hebben nog een album om naar uit te kijken. Op Duets II van Tony Bennett zou de fraaie soulstem van Winehouse als vanouds te horen zijn. De zangeres klinkt sober en naar verluidt als herboren zingend.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020