Excite

Monopoly viert jubileum met vernieuwd, rond bord

Het bordspel Monopoly bestaat 75 jaar. Een heuglijk feit. Dat moet dan ook gevierd worden. Hoe kun je beter de verjaardag van een tijdloos bordspel vieren dan middels een nieuwe, luxe editie. Dat hadden de makers van Monopoly ook bedacht. Daarom komt er een jubileum-editie uit, en die kun je op z'n minst bijzonder noemen. Zo is er sprake van een rond bord. Het oude vierkante bord komt daarmee ten einde. Ook is al het briefgeld verdwenen. Er zijn modernere oplossingen voor verzonnen.

De nieuwe versie van Monopoly, zeer hip Monopoly Revolution genoemd, zal alleen nog met elektronisch geld werken. De spelers krijgen een creditcard en een futuristische kaartlezer in het midden van het bord houdt alle transacties bij. Tevens zal dit apparaat geluidseffecten laten horen tijdens het spel en functioneert het als dobbelsteen. Dat is balen, want vals spelen kon met Monopoly op twee manieren: het manipuleren van de dobbelstenen of het af en toe snaaien van een bankbiljet. Dat zit er dus niet meer in. Strenger financieel toezicht slaat dus ook op het bordspel toe.

Het oorspronkelijke Monopoly werd in 1935 ontworpen door Charles Durrow. Dit was midden in de Grote Depressie in Amerika. Het bordspel gaf de gewone man tijdelijk de droom een rijke magnaat te zijn. Dat betekent dat overigens ook de straatprijzen flink in waarde zijn toegenomen. Nu de spelers niet meer zelf ingewikkelde rekensommen hoeven uit te voeren, zijn ook de bedragen van een update voorzien. De goedkoopste straat gaat nu voor zo'n 600.00 euro in plaats van 60 gulden. Verschil moet er wezen.

Afbeelding: Flickr, Mike_fleming

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020