Excite

'Naaktfoto of fouilleren?': efficiency op de luchthaven

Op een Brits vliegveld wordt een nieuw scanapparaat getest dat niet alleen laat zien of mensen een gevaarlijk voorwerp bij zich hebben, maar diegene ook volledig naakt toont!

De beelden laten niets te raden over: piercings, valse ledematen en zelfs geslachtsdelen: alles is duidelijk te zien. Het nieuwe röntgenapparaat wordt eerst uitgetest op Manchester Airport. Weigeren is mogelijk, maar dan blijft alleen de handmatige fouillering over. Iets minder naakt, maar toch ook zeker niet plezierig.

Volgens een woordvoerder van de luchthaven is de scan helemaal niet zo erg. Hij wordt even bekeken door één van de dienstdoende beveiligingsbeambten en wordt vervolgens verwijderd. Veel mensen vinden de scan zelfs minder erg dan een complete fouillering. Voor de luchthaven heeft het gebruik van deze scanner een groot aantal voordelen. Zo kunnen passagiers sneller gecontroleerd worden en kan er over het algemeen sneller gewerkt worden.

De scanner maakt gebruik van elektromagnetische golven die op de passagiers gestraald worden, terwijl zij in een hokje staan. De energie die teruggekaatst wordt, zorgt ervoor dat iemand ook echt vorm krijgt. Gevaarlijk is de scanner niet; er komt slechts een kleine hoeveelheid straling vrij, waardoor ook mensen die regelmatig vliegen nergens last van hebben.


De scanner werd in 2004 al op Heathrow getest en aan het eind van deze proef, waarschijnlijk volgend jaar, zal besloten worden of de scanners definitief geplaatst zullen worden. Ook in de Verenigde Staten lopen al enkele tests, onder andere in New York en Los Angeles.

Wat heb jij het liefst: dat ze je fouilleren of dat iemand je zonder kleren ziet? Stem nu!

Afbeelding: Flickr account joiseyshowaa en Wikimedia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020