Excite

Naar Schagen voor Alice in Wonderland

Wie Alice in Wonderland, de nieuwe film van Tim Burton, wil zien, zal hiervoor naar Schagen moeten. De bioscoop daar vertoont als een van de weinige bioscopen in Nederland dit nieuwe meesterwerkje van Disney namelijk wel.

Over de release van Alice in Wonderland ontstond ophef, omdat Disney de film al in juni uit wil brengen op dvd. Dit is tegen bepaalde regels in; er moeten namelijk meer dan vier maanden zitten tussen de release in de bioscoop en de release op dvd. Omdat de film pas begin maart in de bioscopen zal gaan draaien, is die periode te kort om bezoekers de kans te geven om de film eerst in de bioscoop te zien. Dit kan de bioscopen veel geld kosten. Disney kan het juist weer meer opleveren, omdat veel mensen al snel zullen wachten tot de film op dvd uit komt.

Uit protest hebben veel bioscopen - zowel in Nederland als in het buitenland - besloten om de film te boycotten. Onder andere Pathé werkt mee aan de boycot. Deze grote bioscoopexploitant geeft aan dat het niet voor het eerst is dat Disney de regels met de voeten treedt; met de film ‘Up’ deed zich een zelfde soort situatie voor. Pathé denkt dat Disney Alice in Wonderland eerder uit wil brengen om te voorkomen dat de verkoop vanwege de zomerperiode en het WK stagneert. Volgens Disney is dat niet de reden en is de vroege release op dvd bedoeld om piraterij tegen te gaan.

Afbeelding: Flickr account Oliver Ciappa

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020