Excite

NASA gaat gat in de maan schieten

Waar mensen komen, vallen spaanders. Het zit nu eenmaal in de menselijke natuur om dingen kapot te maken. Overal waar mensen komen, worden zaken kapot gemaakt. Dat geldt vanaf nu ook voor de maan. NASA gaat namelijk met een Centaur raket een gigantisch gat in de maan schieten. Niet voor de lol of om te bewijzen dat ze het kunnen, maar om te zien of er waterdampen vrijkomen bij de explosie. Dat is blijkbaar wel een maanpiercing waard.

De idee is dat de raket zich met twee keer de snelheid van een kogel in de oppervlakte van de maan boort. Door de explosie moet er een wolk ontstaan van tien kilometer grootte. Deze wolk zou dan gevuld moeten zijn met stof, gas en hopelijk verdampt ijswater. Als dat laatste het geval is, worden de mensen van NASA erg gelukkig. Men is namelijk aan het onderzoeken of het mogelijk is om een bewoonde basis op de maan te bouwen en als er water onder het oppervlakte zit, is dat mogelijk. Het opblazen van de maan moet dat dus aantonen.

Behalve het penetreren van de maan laat NASA ook een onbemand voertuig rond de maan cirkelen. Die moet onderzoeken wat een goede locatie is voor een eventuele maanbasis. De twee ruimtevaartuigen zijn de eerste Amerikaanse machines met een missie naar de maan sinds 1999. Deze twee apparaten zullen bepalen of het bewonen van de maan voor langere tijd mogelijk is. Maar daarvoor moet de maan dus wel eerst kapot gemaakt worden. Zodat bewezen wordt dat mensen die er later zullen gaan wonen in leven zullen blijven terwijl ze de rest van de maan gaan slopen.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020