Excite

Nasa test nieuwe ‘Teletubbies’-ruimtepakken

De Nasa heeft nieuwe ruimtepakken ontwikkeld die wel heel veel weg hebben van de tekenfilmfiguurtjes de Teletubbies. De kleuren komen redelijk overeen en ook de kenmerkende antennes op de helmen vallen direct op. Nasa test de pakken op het moment op een basis in Antarctica en hoopt met de pakken naar Mars te kunnen.

De omstandigheden op de basis zijn namelijk gelijk aan die op Mars en door ze hier te testen, is het de bedoeling dat de ruimtevaarders tijdens een reis naar deze rode planeet niet in de problemen komen. De pakken worden uitgebreid getest met wandelingen, oefeningen en andere simulaties. Het pak bestaat uit meer dan 350 materialen en kost 70.000 euro per stuk. Er is voor dit pak onder meer gebruik gemaakt van honingraat en carbonvezels; dit zorgt ervoor dat het minder weegt, maar niet minder weerstand heeft.

De test is best spannend, want het is ook voor ruimtevaarders voor het eerst dat de pakken in dergelijke omstandigheden getest worden. Als er iets aan mankeert, is het niet gemakkelijk om een nieuw pak te regelen. Het zal overigens nog wel even duren voor de pakken daadwerkelijk gebruikt gaan worden, want Obama heeft eerder al aangekondigd dat het waarschijnlijk nog 25 jaar duurt voor de eerste mensen naar Mars kunnen worden gestuurd. Dit heeft te maken met de technologische ontwikkelingen, maar ook met de kosten van een dergelijke missie.

Afbeelding: Flickr account cckaiser

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020