Excite

Nederland door naar halve finale WK na thriller tegen Costa Rica

Nederland is door naar de halve finale van het WK na een spannende wedstrijd tegen Costa Rica. De wedstrijd werd na 120 minuten speeltijd beslist met strafschoppen, waarvoor speciaal keeper Tim Krul het veld in werd gebracht. Krul speelde een hoofdrol in de strafschoppenserie, door twee keer een bal te stoppen. Daarbij zocht hij iedere keer contact met de strafschoppennemer. Een zeer effectieve tactiek, die door sommige critici niet werd gewaardeerd. Nederland won de serie met 4-3.

Wisselen

Louis van Gaal verraste vriend en vijand door in de laatste minuut van de verlenging nog Jasper Cillessen te wisselen, maar de plotselinge verandering op het veld pakte fantastisch uit. Krul stopte de strafschoppen van Bryan Ruiz en Michael Umaña. De Nederlandse vier strafschopnemers waren allemaal trefzeker: Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt.

Plan

Tim Krul vertelde na afloop van de wedstrijd dat er een plan op tafel lag voor een mogelijke strafschoppenserie. De keepers hebben dit opgesteld in samenwerking met keeperstrainer Frans Hoek. “Dat plan was zo lang mogelijk wachten en dan volle bak gaan. Met deze afloop kan ik alleen maar superblij zijn. Ongelooflijk,” aldus Krul.

Verdediging

Wat ook ongelofelijk was, was dat het Nederlands elftal niet tot scoren kwam in de reguliere speeltijd en de verlenging. De Nederlandse aanvallers lieten veel kansen onbenut. Met name Robin van Persie beleefde een moeizame avond, doordat hij steeds vastliep op de grote verdediging van Costa Rica. Sneijder moest twee keer genoegen nemen met een bal op de paal. De Costa Ricanen kregen slechts één grote kans: ver in de tweede helft van de verlenging.

Halve finale

De halve finale voor Nederland staat woensdag om 22.00 uur op het programma. Oranje speelt dan tegen Argentinië, dat zondag België versloeg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020