Excite

Nederland elftal ontsnapte in 1978 aan vliegramp

Het Nederlands Elftal dat in 1978 tweede werd op het Wereldkampioenschap voetbal is destijds op het nippertje ontsnapt aan een vliegramp. Dat zegt Jaap de Moor tegen verslaggever Michel van Egmond op vi.nl. De Moor was copiloot in het toestel dat de Oranje selectie naar Argentinië vervoerde, waar het WK gehouden werd.

330 kilometer per uur

Het scheelde niet veel of de voetballers die het voor Nederland tot de finale schopten, waren niet eens in Argentinië aangekomen. Johan Neeskens, Rob Rensenbrink, Johnny Rep en de andere selectiespelers, reisden op de heenweg via Marokko, Liberia, Brazilië en Uruguay. In de hoofdstad van Liberia, Monrovia, ging het bijna mis.

In het pikdonker probeerden Jaap de Moor en de andere piloot het vliegtuig te laten opstijgen, maar de neus van het toestel ging niet omhoog. Met 330 kilometer per uur raasden de voetballers en hun begeleiders op het einde van de landingsbaan af, zonder ook maar een centimeter van de grond te komen. De piloot "trok al met alle macht aan zijn stuurknuppel, maar er gebeurde niets," zo zegt De Moor.

Vliegveld in het donker

En dus besloot hij in te grijpen. "Ik heb, toen het einde van de startbaan in zicht kwam, uiteindelijk ingegrepen. De start afbreken was geen optie meer, daarvoor was het al te laat, dus ben ik mee gaan sleuren aan de stuurknuppel."

Uiteindelijk lukte het de twee mannen met al hun kracht om het vliegtuig van de grond te krijgen. In de jaren '70 was het vliegveld van Monrovia een uitgehakte strip tussen het woud. Niet ideaal om vandaan op te stijgen dus. Vlak over de boomtoppen scherend liet het vliegtuig Liberia alsnog achter zich op weg naar het WK in Argentinië. Maar het scheelde niet veel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019