Excite

Nederland heeft vertrouwen in prins Willem-Alexander

Koningin Beatrix viert maandag haar 73-jarige verjaardag, en net als in voorgaande jaren vraagt Nederland zich af wanneer zij haar taken zal overdragen aan haar zoon, prins Willem-Alexander. Voorlopig lijkt dat nog niet te gebeuren, maar het Nederlandse volk is er in elk geval klaar voor.

Volgens een onderzoek door Synovate is in het afgelopen jaar het vertrouwen van Nederlanders in prins Willem-Alexander als koning namelijk toegenomen. Bijna zeven op de tien mensen denkt dat de prins klaar is om in de voetsporen van zijn moeder te treden. Een jaar geleden had slechts 58 procent dat vertrouwen. Synovate onderzocht duizend Nederlanders.

Toch zegt 36 procent van de Nederlanders dat koningin Beatrix dit jaar nog wel staatshoofd mag blijven. Bijna een derde van de deelnemers aan het onderzoek vindt juist dat zij dit jaar al afstand moet doen van de troon. De overige Nederlanders hebben geen mening over de kwestie.

Onder de mensen die vinden dat de vorstin plaats moet maken voor prins Willem-Alexander, bevinden zich vooral veel PVV- en SP-aanhangers. Bijna de helft van hen vindt dat dat dit jaar nog moet gebeuren. Veel CDA- en D66- zien de koningin nog graag een jaar aanblijven.

Het Nederlandse volk is over het algemeen goed te spreken over het staatshoofd. Koningin Beatrix kreeg van de onderzoeksgroep gemiddeld het rapportcijfer 7,6. Dat is vergelijkbaar met het cijfer dat Nederlanders haar vorig jaar gaven.

Afbeelding: Flickr, gebruiker FaceMePLS

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020