Excite

Nederland herdenkt slachtoffers vlucht MH17

  • © Getty Images
Vandaag worden de 298 slachtoffers van vlucht MH17 herdacht. Deze mensen kwamen om toen hun vliegtuig, een toestel van Malaysia Airlines, werd neergeschoten boven Oekraïne. Meer dan 1600 nabestaanden van de slachtoffers komen samen in de RAI en staan stil bij de ramp die op 17 juli 2014 plaatsvond.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en verschillende kabinets- en kamerleden zullen ook aanwezig zijn bij de herdenking. De nationale herdenking wordt bovendien uitgezonden door de NOS, zowel via de radio als via de televisie. Tijdens deze herdenking worden alle namen van de slachtoffers opgenoemd.

Daarnaast komen premier Rutte en presentatrice Jacobine Geel aan het woord en wordt er muziek gespeeld van Marco Borsato en het Radio Filharmonisch Orkest. Ook wordt een minuut stilte in acht genomen. De herdenking is georganiseerd in nauwe samenwerking met de nabestaanden en draait om het thema 'geborgenheid en verbinding'.

De Nederlandse ambassades hangen vandaag de vlag halfstok, hetzelfde gebeurt bij veel gemeenten, provincies en andere overheidsgebouwen. Malaysia Airlines plaatste vandaag een advertentie in de krant waarin zij Nederland bedankte voor de steun na de ramp. De maatschappij meldt: "De vele warme reacties vanuit de Nederlandse samenleving hebben ons diep geroerd. Dit heeft ons bijzonder gesterkt in onze vastberadenheid voor de toekomst."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021