Excite

Nederland is tweede exportland van de EU

Nederland staat nu op nummer twee als exportland in de ranglijst van de Europese Unie. Nederland is hiermee Frankrijk gepasseerd. Dit werd bekend gemaakt door het centraal bureau van de statistiek op woensdag.

De uitvoer van Nederland steeg vorig jaar met ongeveer 7%, maar in het vierde kwartaal was de export ruim 5% lager dan het jaar daarvoor. Maar toch heeft Nederland de tweede plaats op de ranglijst van de EU als exportland weten te behalen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de daling bij de andere landen nog veel groter was. De export van Nederland was vorig jaar 430 miljard euro. Duitsland staat nog steeds ruim bovenaan, met 994 miljard euro. Ook de invoer is zeer goed. Nederland had hierbij 41 miljard euro en Duitsland 175.

Dat Nederland zo hoog in de ranglijst van de EU staat, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de doorvoer naar het Europese achterland. Veel handelaren kopen bijvoorbeeld computers in China en laten deze via Rotterdam in Europa binnenkomen, om ze daarna door te vervoeren naar andere Europese landen. Voor handelaren is dit vaak een stuk voordeliger. Ruim de helft van de Nederlandse export bestaat uit deze doorvoer, wat dus zeker ten goede is geweest voor de tweede plaats op de ranglijst.

Afbeelding: FlickrCC/i>

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020