Excite

Nederland krijgt verpakkingsvrije supermarkt

  • © Getty Images
In Nederland komt binnenkort de eerste verpakkingsvrije supermarkt. In deze supermarkt wordt niets standaard verpakt; je kunt er alles los kopen. De winkel Bag & Buy had dit plan al even en heeft inmiddels voldoende geld opgehaald om het ook daadwerkelijk te realiseren, zo maakte de organisatie bekend.

Initiatiefnemer Wim van Dijk vindt het niet meer van de tijd dat fabrikanten bepalen hoeveel consumenten moeten kopen. In zijn winkel is dat dan ook niet meer het geval; daar kunnen mensen zelf kijken wat ze willen hebben, voor elk product. Alle producten kunnen vervolgens mee worden genomen in een pot, fles of biologisch afbreekbare zakjes, die je bijvoorbeeld in de winkel kunt kopen.

Het idee voor supermarkten zonder verpakking komt uit de Verenigde Staten, waar sommige biologische supermarkten volgens dit principe werken. Daar is de 'No Waste'-lifestyle veel meer ingeburgerd en het inkopen doen zonder verpakkingen sluit daar naadloos bij aan.

Voor het openen van de eerste winkel was een startkapitaal van €125.000 nodig. De initiatiefnemers legden hiervan €50.000 in, de overige €75.000 werd opgehaald via crowdfunding. De winkel wordt geopend op de plek waar het meeste geld is opgehaald. Dit is naar verwachting na de zomer van 2015.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021