Excite

Nederland neemt ook extra vluchtelingen op

  • © Getty Images
De Europese Commissie heeft besloten dat ook Nederland vluchtelingen uit Syrië op gaat nemen. Zij kwam met een voorstel voor de herverdeling van 120.000 vluchtelingen over de EU-landen en besloot dat er 7.214 naar Nederland moesten gaan. Dit heeft de Volkskrant gemeld op basis van een vertrouwelijke verdeelsleutel die de krant in handen heeft. Het plan wordt woensdag gepresenteerd door Jean-Claude Juncker en eurocommissaris Frans Timmermans.

Nederland had deze zomer al toegezegd 2.074 vluchtelingen op te nemen. De 7.214 komen daar nog eens bovenop. Hiermee is Nederland één van de kleinere 'opnamelanden' voor vluchtelingen. Frankrijk, Duitsland en Spanje nemen de meeste vluchtelingen op. Dit zijn er respectievelijk 24.031, 31.443 en 14.931. De Baltische staten nemen er het minste op. Voor Estland, Letland en Litouwen gelden respectievelijk aantallen van 373, 526 en 780.

De vluchtelingen zitten op het moment nog vooral in Hongarije, Griekenland en Italië. Door een herverdelingsplan op te stellen, wil de Europese Commissie deze landen een beetje ontlasten. Wel moet het voorstel nog goedgekeurd worden door een meerderheid van de lidstaten. De Hongaarse premier Viktor Orban ziet liever een fonds waarmee landen in de crisisregio geholpen kunnen worden om vluchtelingen op te nemen. Dit zou bijvoorbeeld voor Turkije gelden.

Overigens staan veel landen ook met open armen klaar voor de vluchtelingen. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld alleen op zondag waarschijnlijk al zo'n 14.000 aangekomen, waarvan de meesten warm onthaald werden. Duizenden mensen hebben hen opgewacht met eten, drinken en geschenken. Zij werden verder door het land vervoerd middels zogenaamde 'Treinen van Hoop'.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021