Excite

Nederland voor militaire actie Libië

Nederland is voor een militaire actie tegen Libië en wil hier zelf ook aan meewerken. Op welke manier de Nederlandse bijdrage vorm zal krijgen, is niet bekend. Dat zal nog afhangen van wat de internationale gemeenschap precies wil, zo vertelde minister Rosenthal tijdens een interview.

Wat Rosenthal betreft is het een kwestie van A en B zeggen en zou Nederland bijvoorbeeld militair materieel kunnen leveren, maar ook 'knowhow'. De Tweede Kamer is ook positief over de uitlatingen van Rosenthal en denkt dat ook de F-16’s die Nederland heeft mogelijk ingezet kunnen worden. Wel geeft de Kamer aan dat het niet logisch is dat Nederland nu het voortouw neemt. Eerst zou men hulp moeten bieden aan de Libische piloten die het gezag in hun land niet accepteren. Zij zouden bijvoorbeeld asiel moeten krijgen. Ook zou de VN moeten overwegen om ervoor te zorgen dat deze piloten niet vervolgd kunnen worden.

Rosenthal hoopt met de resolutie ook een signaal af te geven richting Kaddafi. De kans dat hij het signaal oppikt en er ook echt iets mee doet, lijkt echter minimaal. Kaddafi gaf eerder al aan dat hij de wereld ‘het leven tot een hel wil maken’, zeker als hij wordt aangevallen. Bovendien gaf hij aan dat hij niet bang was voor acties van de VN en meende hij dat de Europese Unie vooral bestond uit een stel verraders. Libiërs zelf reageren wel positief op de mogelijke hulp.

Afbeelding: Flickr, gebruiker roberdan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020