Excite

Nederlanders blijven in Ivoorkust

In het onrustige Ivoorkust zijn nog steeds 29 Nederlanders aanwezig. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken riep vorige week alle Nederlandse burgers op het land in West-Afrika te verlaten. Drie mensen gaven gehoor aan die oproep, de rest is tot op heden nog niet vertrokken.

De Nederlanders die in Ivoorkust zijn gebleven zijn voornamelijk missionarisen of hebben een eigen bedrijf. Hun band met het land is zo sterk dat ze niet kunnen of willen vetrekken. Nederlandse diplomaten hebben dagelijks contact met de groep achterblijvers.

Intussen wordt de situatie er in het land niet beter op. De zittende president Laurent Gbagbo verloor volgens internationale waarnemers de verkiezingen van zijn opponent Allasane Ouattara. Gbagbo weigert echter op te stappen en heeft nog steeds de steun van de politie en het leger. Maandag heeft de woordvoerder van de zittend president nog maar eens bevestigd dat Gbagbo blijft zitten.

Vanuit het buitenland krijgt Ouattara alle steun. De presidenten van Kaapverdië, Benin en Sierra Leone zullen samen met de premier van Kenia naar verwachting maandag Ivoorkust opnieuw bezoeken. Ze gaan aandringen op het aftreden van Gbagbo. Een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten; ecowas, heeft gedreigd met militair ingrijpen als Gbagbo niet aftreedt.Ook een Nederlands marineschip is naar het gebied gestuurd.

Afbeelding: youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021