Excite

Nederlanders geloven in complotten

Uit onderzoek is gebleken dat complottheorieën een grote aantrekkingskracht hebben op Nederlanders. Zo zijn er allerlei verschillende complotten die worden verteld. 9 september was bijvoorbeeld in opdracht van George Bush en Prinses Diana zou een ongeluk gekregen hebben, omdat het Engelse koningshuis haar te lastig vond. 

Eenderde van de Nederlanders denkt dat JFK is vermoord in opdracht van de CIA en dat mobiele telefoons schadelijk voor de hersenen zijn, maar dat dit wordt verzwegen door de overheid en de telefoonindustrie. Deze complotten staan allemaal vrij hoog in de lijst. Andere, minder geloofwaardige complottheorieën, scoren een stuk minder goed. Slechts één procent gelooft bijvoorbeeld dat Elvis Presley nog leeft.

Uit het onderzoek bleek ook dat hoe ouder we worden, hoe meer we in complottheorieën geloven. Het percentage dat in complotten gelooft met een leeftijd jonger dan 35 jaar is 66, terwijl het percentage van mensen ouder dan 35 rond de 79 ligt. Daarnaast is er duidelijk een verschil te zien tussen lager en hoogopgeleide mensen. Lager opgeleide mensen geloven vaker in complotten, namelijk zo’n 68 procent. Bij hoogopgeleiden is dit percentage 48.

Ook is gebleken dat media de belangrijkste redenen zijn voor de complotten. Vooral het internet is een grote bron voor de complottheorieën. Maar het internet wordt ook gebruikt om de verschillende theorieën te weerleggen. 

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020