Excite

Nederlanders voeren actie tegen Paars-plus

Hoewel de coalitie nog niet gevormd is en het ook nog niet zeker is of deze er gaat komen, zijn er al meer dan 50.000 mensen die getekend hebben tegen Paars-Plus. De internetpetitie ‘Geenpaarsplus’ heeft binnen een paar dagen al heel veel stemmen getrokken.

Dat veel mensen tegen een Paars-plus kabinet zijn, is te begrijpen. Door massaal op de VVD te stemmen, hebben veel Nederlanders geprobeerd een signaal af te geven tegen de linkse partijen. Een samenwerking waarbij slechts één rechtse partij betrokken is en praktisch geen middenpartijen, zet veel kwaad bloed.

Wel is de protestactie misschien wat vroeg en kun je je afvragen wat hier achter zit. Mogelijk heeft de actie een christelijke achtergrond, maar ook een echo van de ergernis die Pim Fortuyn ooit ventileerde in zijn boek ‘De puinhopen van acht jaar paars’ kan een belangrijke rol spelen. Zolang de plannen echter nog niet bekend zijn, is het moeilijk te protesteren.

Een groep lijkt overigens wél een prima reden hebben om te protesteren tegen een mogelijk paars kabinet: de studenten. De partijen waarmee Rutte nu in gesprek is, willen namelijk een einde maken aan de studiefinanciering in haar huidige vorm. Dat betekent dat studeren straks mogelijk alleen nog is weggelegd voor de rijkere student. Andere studenten kunnen wel studeren, maar moeten dan meer geld lenen dan op dit moment het geval is, wat mensen af kan schrikken of ervoor kan zorgen dat ze met een achterstand op de arbeidsmarkt beginnen.

Afbeelding: Flickr account Maarten

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020