Excite

Nederlandse basketballers in de NBA

Nederlanders zijn goed in bijna alle sporten. Alleen op basketbalgebied lijken we achter te blijven bij grootmachten als Griekenland, Spanje, Argentinië en natuurlijk de Verenigde Staten. Toch spelen er twee Nederlanders in de NBA; Dan Gadzuric en Francisco Elson.

Van die twee is Francisco Elson in Nederland het meest bekend. De geboren Rotterdammer is al sinds 1999 in het basketbalwalhalla actief. Bovendien maakt hij deel uit van het Nederlands team. Ook heeft Francisco Elson een unicum op zijn naam staan. Als enige Nederlander ooit werd hij met zijn toenmalige club San Antonio Spurs kampioen van de NBA.

Dan Gadzuric werd geboren in Den Haag en heeft naast de Nederlandse ook de Servische nationaliteit. Weinig mensen in Nederland kennen Gadzuric, en dat is niet zo gek. Hij heeft altijd bedankt voor het nationale team en heeft het niet zo op het Nederlandse basketbal. Onlangs verhuisde de 33-jarige forward naar de New Jersey Nets.

Beide spelers maken bij hun clubs maar weinig minuten. Ze staan onder contract bij de NBA maar dienen vooral als handelswaar bij trades. De enige Nederlander die ooit echt indruk wist te maken in de NBA was Rik Smits. De 2,24 meter lange Eindhovenaar speelde in totaal 999 wedstrijden op het hoogste niveau in Amerika en heeft een geschat vermogen van meer dan 125 miljoen dollar.

Afbeelding: Wikipedia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018