Excite

Nederlandse beloften Europees Kampioen!

Het is een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse basketball: zowel de mannelijke als de vrouwelijke beloften werden Europees Kampioen. De meisjes U20 deden dat in Macedonië, een week geleden. De jongens wonnen tijdens een zinderende wedstrijd zondagavond, eveneens in Macedonië. Nog nooit eerder werd er een Nederlands jeugdteam Europees Kampioen. Het is dan ook een beloning voor de jeugdopleiding van de Nederlandse Basketball Bond en een teken dat het wel goed zit met het Nederlands talent in een van de grootste sporten ter wereld.

De meisjes U20 begonnen moeizaam aan hun Europees Kampioenschap. De eerste twee wedstrijden werden verloren. Daarna herstelde Oranje zich uitstekend. De talenten wisten derde te worden in de poule en in de kwartfinale Hongarije te verslaan. In de halve finale werd Slowakije opzij geschoven. Toernooifavoriet Roemenië werd in een spannende finale uiteindelijk verslagen met 53-59. Rianne de Roos, spelend voor eredivisieclub Celeritas-Donar uit Groningen, leidde Nederland naar de overwinning met 16 punten en 15 rebounds. De beker werd vreugdevol in ontvangst genomen door aanvoerster Myrthe Beld (Eurosped Twente). Het succesvolle toernooi betekent dat de meisjes U20 van Oranje promoveren naar de A-divisie, wat voorafgaand als doel was gesteld.

De jongens U20 hadden het tot aan de finale redelijk makkelijk. Ongeslagen werd de eindstrijd bereikt, waarbij goed basketbal op het veld werd getoond. De finale tegen Tsjechië was een ander verhaal. Na de reguliere speeltijd was de stand 71-71, wat betekende dat er verlengd zou worden. In de verlenging waren de Nederlanders te sterk voor de Tsjechen en wonnen de wedstrijd met 77-88. Jeroen van der List (Aris Friesland) werd topscoorder met 26 punten, gevolgd door Thomas Koenis (World Class Aviation Academy Giants uit Bergen op Zoom) met 24 punten. Ook de jongens U20 promoveren naar de A-divisie.

Afbeelding: FIBAeurope.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020