Excite

Nederlandse wereldkampioenen allround schaatsen

In de Russische hoofdstad was het voor het herenschaatsen een Nederlands feestje. Sven Kramer werd voor de vijfde keer wereldkampioen allround schaatsen. Ireen Wüst veroverde het goud bij de dames.

Goud voor Kramer

Het herenklassement bleef spannend tot op de laatste afstand, de tien kilometer. Kramer en Blokhuizen, teamgenoten, schaatsten tegen elkaar in de laatste rit. Hoewel Blokhuizen vooraf gezegd had dat hij het Kramer moeilijk zou maken, bleek tijdens de race dat Sven Kramer opnieuw de machtigste man op de ijzers was. Jan Blokhuizen werd tweede en Koen Verweij kreeg verdiend het brons ten koste van de Rus Ivan Skobrev die teleurstelde voor zijn thuispubliek. Kramer was meer dan tevreden met zijn overwinning: “Dit geeft gewoon een supergevoel.” Voor de kampioen was zijn prestatie op de vijf kilometer het hoogtepunt van het weekend: “Hier kan ik mee naar het WK afstanden.”

Wüst wint derde wereldtitel

De Brabantse Ireen Wüst won voor de derde keer in haar carrière de titel wereldkampioen allround. Ze won geen enkele afstand, maar wist in het eindklassement als eerste te eindigen. De vijf kilometer noemde ze haar “droomrace,” tevens de laatste van de vier afstanden die de schaatssters verreden. In een rechtstreeks duel met Martina Sablikova toonde Wüsts Tsjechische rivale zich de sterkste vrouw met een tijd van 6.58,74. Het tijdsverschil was echter niet groot genoeg om Wüst in het eindklassement in te halen, waardoor de Tsjechische als tweede eindigde. Het brons was voor de Canadese Nesbitt en de Nederlandse Linda de Vries werd vierde. Nederlands kampioene Marrit Leenstra meldde zich vandaag af voor het kampioenschap, nadat ze gisteren door griep teleurstelde.

Geslepen winnaars

Ireen Wüst won al in 2007 en 2011 eveneens het wereldkampioenschap allround. Sven Kramer is de enige Nederlandse die ooit vijf keer wereldkampioen allround werd. Kramer veroverde de titel in 2007, 2008, 2009 en 2010.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021