Excite

Nicolien Sauerbreij wint goud in de sneeuw!

Wat een bijzondere avond voor het Nederlandse team in Vancouver. Bij de ploegenachtervolging op de schaats, waar Nederland zowel bij de mannen als bij de vrouwen een kans maakte op een medaille, werd het een fiasco. De vrouwen verloren van Duitsland in de kwartfinale, de mannen gingen in dezelfde ronde kapot tegen de Verenigde Staten. Daarmee eindigt het schaatsen tijdens deze Olympische Spelen in een mineur. Maar Nederland is niet langer meer van schaatsen afhankelijk voor medailles. Dat bewijst Nicolien Sauerbreij. Zij won met het snowboarden een prachtige gouden plak!

Het was geen makkelijke medaille om te winnen. Sauerbreij moest het opnemen tegen de top van de wereld qua vrouwen op een snowboard. Ook haar onderdeel bestond uit twee runs maken tegen dezelfde tegenstander, om door te mogen naar de volgende ronde. Sauerbreij schakelde ze allemaal uit, her en der geholpen door een valpartij en wat foutjes. Sauerbreij zelf bleef al die tijd constant goed op haar snowboard staan, ondanks de lastige omstandigheden op de piste. Een unieke, maar absoluut terechte winnares van het onderdeel. En voor Nederland de vierde gouden plak op deze Olympische Spelen.

Om de prestatie af te maken, het was ook de eerste Olympische Medaille ooit op een alpine-onderdeel. Nog nooit won Nederland een plak tijdens een afdaling in de sneeuw. Dat is namelijk niet echt van de specialiteiten van ons land. Sauerbreij heeft die trend doorbroken. Behalve de eerste sneeuw-medaille was het ook de 100e gouden medaille die Nederland ooit heeft gewonnen. Dat maakt het uiteraard extra uniek. Al deze zaken werden Sauerbreij overigens pas na haar finalerit verteld, zodat ze zich optimaal kon concentreren op waar ze goed in is: keihard snowboarden.

Afbeelding: Flickr, Sebastian Bergmann

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020