Excite

Nieuw geval vogelgriep in Zoeterwoude

  • © Getty Images
De provincie Zuid-Holland is wederom getroffen door een geval van vogelgriep. Het gaat dit keer om een legpluimveebedrijf in Zoeterwoude. De in totaal zo'n 28.000 dieren van dit bedrijf worden zondag geruimd. Dat heeft minister Dijksma van Economische Zaken gemeld.

Rondom het bedrijf wordt een tienkilometergebied ingesteld. Binnen die gebied liggen nog een aantal andere pluimveebedrijven. Ook die worden gecontroleerd op vogelgriep. In Zoeterwoude is er sprake van besmetting met een H5-variant. Het ministerie hoopt maandag te weten of het dan gaat om een laagpathogene of hoogpathogene variant. Die laatste variant is extreem besmettelijk.

In de afgelopen twee weken is nu al op vier plaatsen vogelgriep vastgesteld. Eerder werden al gevallen opgespoord in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen. In al die gevallen ging het eveneens om een H5-variant van het virus. Inmiddels zijn ook alle eendenbedrijven in Nederland onderzocht, maar daar is geen vogelgriep H5 aangetroffen.

Opvallend genoeg lijkt het erop dat de strenge maatregelen die minister Dijksma getroffen heeft niet lijken te werken. Daarom heeft ze nu aangekondigd een nieuwe corridor te maken van het zuiden naar het westen, om zo de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. Ook worden maatregelen getroffen om dieren weerbaarder te maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020