Excite

Nieuwe aarde ontdekt op 20 lichtjaren afstand

Dat is goed nieuws voor iedereen die wilde emigreren na de komst van het kabinet Rutte-Verhagen-Wilders. Je kunt nu echt heel ver weg. Er is namelijk een planeet ontdekt die 100% kans biedt op leven. Qua zwaartekracht en water zit het er helemaal goed. Science-fiction is nu!

Dat is natuurlijk geweldig nieuws. De nieuwe planeet is drie keer zo groot als de onze en heeft een rotsachtige oppervlakte. Het minder goede nieuws? De planeet ligt zo’n twintig lichtjaren van ons verwijderd. Dat is dus een flink stuk forenzen.

De nieuwe, bewoonbare planeet is ontdekt in de zogenaamde ‘Goldilocks zone’. Die zone behoort toe aan de kleine rode ster Gliese 581. Een prima sterretje, want die zorgt voor een melkwegstelsel wat lijkt op de onze. De temperatuur is er niet te koud en niet te warm, zodat er mogelijkheden zijn voor stromend water, oceanen en rivieren. Een vereiste voor menselijke bewoonbaarheid.

Drie jaar eerder werd ‘in de buurt’ van de ster ook al een planeet gevonden die mogelijk bewoonbaar zou kunnen zijn voor mensen. Maar de nieuwe planeet is nog veel beter bewoonbaar, zo willen wetenschappers ons laten geloven.

Overigens een erg stoere planeet. De nieuwe aarde draait in 37 dagen rond de zon. Een seizoen duurt er dus hoogstens een week. Dat is tenminste vaart maken. Ook is één zijde constant naar de ‘zon’ gericht en de andere zijde non-stop in het duister gehuld. Kortom, het is weer eens wat anders. En dat is altijd leuk.

Afbeelding: Flickr, gebruiker gsfc

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020