Excite

Nieuwe uitbraak vogelgriep in Overijssel

  • © Getty Images
Er is weer een geval van vogelgriep in Nederland ontdekt. Dit keer gaat het om een pluimveebedrijf in het Overijsselse Kamperveen. Dit bedrijf heeft in totaal ongeveer 10.000 dieren. De vogelgriep brak eerst uit in Ter Aar. Naar aanleiding daarvan werd een landelijk vervoersverbod ingesteld, om verdere uitbreiding van de vogelgriep te voorkomen.

Dit vervoersverbod blijft voorlopig in stand en geldt voor pluimvee, strooisel van pluimveebedrijven, pluimveemest en eieren. Rondom het bedrijf in Kamperveen geldt een noodverordening die is ingesteld door de burgemeester van Kampen, Bort Koelewijn. Men is bovendien direct begonnen met het ruimen van de kippen op het bedrijf.

In de omgeving bevinden zich nog meer pluimveebedrijven; 34 andere bedrijven worden op dit moment onderzocht op vogelgriep. Daarnaast wordt contact gezocht met de bedrijven die ook contact hebben met het besmette bedrijf. Vrijdagmiddag wordt om 14:00 meer informatie gegeven over de noodzakelijke maatregelen naar aanleiding van deze ontdekking.

In zowel Ter Aar als Hekendorp, waar de vogelgriep zich ook openbaarde, werd hetzelfde type H5N8 gevonden. Het is nog niet duidelijk of dit ook geldt voor het geval in Kemperveen. Als dat zo is, kan dit verstrekkende gevolgen hebben: die variant is namelijk ernstig besmettelijk en kan ook overgedragen worden op mensen. Bovendien zou dat kunnen betekenen dat het virus zich naar boven toe verplaatst en dus toch door Nederland spreidt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021