Excite

Nieuwe van Gogh ontdekt in Kröller-Möller Museum

Het schilderij “Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen” in het bezit van het Kröller-Möller Museum, is sinds vandaag vastgesteld als werk van schilder Vincent van Gogh. Onderzoeker Joris Dik van de Technische Universiteit (TU) Delft maakte dit vanavond bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Röntgen voor het schilderij

Het onderzoek van Joris Dik is deels uitgevoerd met een röntgentechniek, waarbij een diepgaand onderzoek kan plaatsvinden op basis van kenmerken van verfstreken en pigmenten. Met röntgen kan ook onder de bovenste verflaag gekeken worden. De techniek is ontwikkeld door de TU Delft en de Universiteit van Antwerpen.

Schilderij onder stilleven

Tijdens het onderzoek met de röntgentechniek, bleek dat er een ander schilderij onder het bloemstilleven zit. Op de röntgenfoto’s is een afbeelding van twee worstelaars te zien, waarover van Gogh al schreef in één van zijn brieven. De brief is in het bezit van het van Gogh Museum in Amsterdam. Hiermee is de echtheid van het doek nu definitief aangetoond.

Decennia lang twijfel

Over de echtheid van “Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen” werd jarenlang getwijfeld. In 2003 werd het schilderij voorgoed afgeschreven als “echte” van Gogh, omdat de afmetingen en signatuur te veel afwijken van ander werk van de schilder. Voor het eerst sinds het bestaan van het werk krijgt het schilderij een prominente plek tussen de andere werken van Vincent van Gogh, zo bevestigde het museum vandaag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021