Excite

Nog geen partijleider GroenLinks

Ondanks het gedwongen vertrek van Jolande Sap als partijleider van GroenLinks, ziet de achterban van de partij geen geschikte opvolger. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Een Vandaag. De beslissing om Sap gedwongen te laten vertrekken valt slecht bij de GroenLinks kiezers. Meer dan drie op de vier ondervraagde kiezers en leden vindt het besluit van het partijbestuur onterecht.

Slachtoffer verkiezingsnederlaag

De verkiezingsnederlaag van de groene partij is volgens de achterban voor het grootste deel te wijden aan de partijtop van GroenLinks. Jolande Sap was het grootste slachtoffer en werd gedwongen af te treden nadat het partijbestuur en de fractie het vertrouwen in hun lijsttrekker op hadden gezegd. Echter, slechts twaalf procent van de kiezers en acht procent van de leden legt de schuld van de nederlaag bij Sap. GroenLinks verloor bij de verkiezingen vorige maand zes van de tien zetels.

Gerommel

Het opstappen van Jolande Sap is de zoveelste blunder in de top van GroenLinks, waar het afgelopen jaar veel gerommel was. Volgens de ondervraagden van Een Vandaag heeft het partijbestuur daar vooral schuld aan. Zaterdag stapte het bestuur van GroenLinks op, onder meer omdat er veel “boosheid” was bij GroenLinks, zo zegt politiek redacteur van het NRC Handelsblad Annemarie Kas.

Nieuwe voorzitter

De viermansfractie in de Tweede Kamer kiest maandag een nieuwe voorzitter. Wie de opvolger van Jolande Sap wordt is nog niet duidelijk. Onder de achterban krijgt Bram van Ojik de meeste steun, maar meer dan de helft van de GroenLinks leden weet nog niet op wie ze zullen stemmen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021