Excite

Noorderlicht in Nederland?

Het noorderlicht is een bijzonder natuurverschijnsel dat eigenlijk alleen is voorbehouden aan landen die noordelijker liggen dan Nederland, zoals Noorwegen, Zweden en Finland. Vanavond is er toch een kans dat het poollicht te zien is vanuit Nederland door een grote uitbarsting op de zon maandagochtend.

Plasmawolk

Om één minuut voor vijf vanochtend was er een krachtige explosie op de zon waardoor een enorme wolk van elektrisch geladen deeltjes de ruimte in werd geblazen. Deze deeltjes zijn met een snelheid van tweeduizend kilometer per seconde onderweg naar de aarde. Wetenschapsjournalist Govert Schilling meldt dat dinsdag op zijn website allesoversterrenkunde.nl.

Zichtbaarheid noorderlicht

Wanneer de plasmadeeltjes precies aankomen is niet exact bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid is dat aan het einde van de middag. Gedurende de avond zou er dan mogelijk noorderlicht te zien zijn vanuit (Noord-)Nederland. Voorwaarde is wel dat het donker is buiten. Natuurlijk moet het ook onbewolkt zijn. De meeste kans heb je als je een plek zoekt met een vrij uitzicht naar het Noorden.

Verstoringen op aarde

Er kunnen kleine storingen plaatsvinden in satellietelektronica en radiocommunicatie. Mocht je telefoon uitvallen of je radio lijdt aan een slechte ontvangst, dan kun je buiten misschien wel genieten van het bijzondere poollicht!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020