Excite

Nu al een einde voor 3D films?

Na het succes van Avatar wist iedereen het zeker. 3D was de nieuwe revolutie in de bioscoop. Jarenlang sluimerde de technologie op de achtergrond, totdat de duurste film ooit gemaakt ook meer geld opbracht dan welke film dan ook. In 3D, wel te verstaan.

Iedereen sprong op de hype-trein. Er draaide plotsklaps constant een 3D film in de bioscopen. 'How to train your dragon', 'Shrek forever after', 'Toy Story 3', 'The Last Airbender' en in Amerika nu ook 'Despicable me'. Daarnaast sprongen ook televisiefabrikanten in op de trend. Hebben we net allemaal een flatscreen, is 3D de nieuwste standaard.

Maar de trends in de Amerikaanse box office laten iets anders zien. Haalde Avatar nog 71% van de inkomsten uit 3D vertoningen, elke volgende film scoorde lager. 'Despicable me' haalde zelfs de 50% niet. Blijkbaar zijn Amerikanen al weer uitgekeken op het 3D effect.

De conclusie die je kunt trekken, is dat mensen liever de goedkope prijs van een 2D vertoning kiezen boven de duurdere prijs van een 3D vertoning. Het 3D effect geeft blijkbaar niet de toegevoegde waarde die men zoekt. Niet om een verhoging van de prijs te rechtvaardigen, althans.

Deze afname in opbrengst kan verstrekkende gevolgen hebben. Hollywood heeft belachelijk veel geld geinvesteerd in 3D camera's, maar als het niet opweegt tegen de opbrengsten, worden er gewoon geen 3D films meer gemaakt. En dat is het moment waarop Sony, LG en al die andere televisiefabrikanten ineens met heel veel onverkochte 3D televisies blijven zitten.

Voor consumenten is het beter nieuws. Geen extra dure tickets voor films meer en ook geen noodzaak om een nieuwe (en peperdure) televisie aan te schaffen. Het 3D effect halen we dan wel gewoon uit het echte leven...

Afbeelding: TheNextFuture.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020