Excite

Obama waarschuwt op klimaattop

De klimaattop in Kopenhagen is inmiddels al een paar dagen aan de gang en het zou wel eens kunnen uitlopen op een mislukking. Daarom waarschuwde president Obama nog maar eens voor het feit dat de tijd wel eens op zou kunnen raken, dus dat er echt concrete afspraken gemaakt zouden moeten worden.

Deze opmerking is opvallend voor de president van een land dat jarenlang weigerde om afspraken te maken in welk klimaatakkoord dan ook. Obama zelf kwam vrijdagochtend aan in Kopenhagen en kon niet direct op een warme ontvangst rekenen. Veel landen zijn boos dat de VS zelf haar uitstoot niet verder verkleint dan met 4%, een hoeveelheid die ook al in de jaren ’90 was afgesproken. Veel andere landen streven in ieder geval naar een daling in dubbele cijfers.

Obama liet ook duidelijk weten dat het niet zo was dat alle landen per se samen zouden moeten werken. Iedereen moet vooruit, maar of dat nu apart is of gezamenlijk, is minder relevant. Belangrijk is dat er tijdens deze top beslissingen worden genomen, zodat we niet weer jaren aankijken tegen een probleem, maar hier concreet niets aan gaan doen.

Het klimaatprobleem blijft namelijk groeien en er komt een punt waarop we niets meer kunnen doen. Nu bestaat ook de kans dat we te laat zijn, maar die kans is minder groot dan over een aantal jaar.

Een aantal landen, waaronder Nederland, hebben al concrete toezeggingen gedaan. Zo werkt China bijvoorbeeld toe naar een verminderde uitstoot van maar liefst 40 tot 45 procent voor 2020.

Afbeelding: Flickr account Tony the Misfit

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020