Excite

Obama wil militaire actie tegen Syrië

President Barack Obama wil militaire actie tegen Syrië. Daarvoor vraag bij toestemming Congres. Dat maakte de president zaterdagavond Nederlandse tijd bekend via een persconferentie. Wanneer de aanval plaats zal vinden is nog niet bekend. Volgens Obama kan dat “morgen, komend weekend of volgende maand” zijn.

Debat en stemming

Officieel kan de president tot een aanval overgaan zonder toestemming van het Congres, maar dat is Obama niet van plan. “Ik heb de autoriteit zonder akkoord van het Congres over te gaan tot actie, maar ik geloof dat dit het juiste is voor onze democratie,” sprak de president. Er komt zo snel mogelijk een debat over een militaire actie met daarop volgend een stemming. Over de datum van het debat liet een woordvoerder weten dat het Congres in de week van 9 september over Syrië zal praten.

Geen steun VN-Veiligheidsraad

De Amerikaanse president heeft er geen moeite mee dat de militaire actie naar alle waarschijnlijkheid zonder steun van de VN-Veiligheidsraad plaats zal moeten vinden. De president noemt de Veiligheidsraad verlamd en verwees daarmee naar de veto’s van een aantal permanente landen. Voor een militaire actie is normaal gesproken instemming van de Veiligheidsraad (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) nodig, maar permanente leden Rusland en China blokkeren een VN-mandaat.

Misdaad tegen mensheid

Vrijdag verklaarde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry dat het drama in Syrië van zo’n omvang is dat er ingegrepen moet worden. Kerry verwees ook naar de bewijzen die de Verenigde Staten hebben voor de gifaanval 21 augustus op de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens Kerry is er overtuigend aangetoond dat de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen het Syrische volk. En dat is een misdaad tegen de mensheid, bevestigde Obama zaterdag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020