Excite

Obama wil Turkije in Europese Unie

President Obama heeft aangegeven dat hij vindt dat Turkije geaccepteerd moet worden als lidstaat van de Europese Unie. Dit zei hij, omdat de Verenigde Staten en Europa de moslims moeten benaderen als vrienden en bondgenoten. Door Turkije buiten te sluiten is dat niet mogelijk, volgens hem. Daarom zou Turkije een plek moeten krijgen in de Europese Unie.

De Amerikanse president Barack Obama is zondagavond in Turkije aangekomen. Dit is het laatste grote land dat de president bezoekt op zijn eerste grote reis naar het buitenland. Die reis begon dinsdag in Engeland en werd vervolgd naar Frankrijk, Duitsland en Tsjechië. Turkije is dus ook het eerste moslimland dat hij bezocht heeft. De president zal twee dagen in Turkije blijven en de banden met de belangrijke NAVO-bondgenoot proberen aan te halen.

Barack Obama zal maandag overleg voeren met premier Recep Tayyip Erdogan en president Abdullah Gül. Ook spreekt hij dan het Turske parlement toe. Daarna vliegt hij naar Istanbul voor een ontmoeting met studenten en een bezoek aan twee historische plaatsen.

De oproep van Obama werd meteen verworpen door de Franse president Sarkozy. Hij gaf aan dat het niet aan Obama is om dit te beslissen, maar aan Europa zelf. Volgens Sarkozy is Turkije momenteel nog ongeschikt voor de toetreding en hij denkt dat velen het met hem eens zullen zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020