Excite

Olievlek bereikt Amerikaanse kust

De enorme olievlek die vanuit het uitgebrande olieplatform in de Golf van Mexico op de Verenigde Staten af kwam, heeft inmiddels de kust van Louisiana en de monding van de Mississippi bereikt. In het gebied is een noodtoestand uitgeroepen en de kans is groot dat dit de grootste milieuramp ooit wordt.

President Obama heeft al aangekondigd er alles aan te willen doen om te voorkomen dat de olievlek ook andere bedreigde staten, als Alabama en Florida, bereikt. Bovendien stelt de president BP, de eigenaar van het afgebrande olieplatform, verantwoordelijk voor de schade.

Het olieplatform zonk vorige week donderdag. Bij de explosie op het platform kwamen in totaal 11 mensen om. Vanaf die dag is er ongeveer 900.000 liter olie per dag in het water gestroomd. Eerder werd gedacht dat het om ongeveer 100.000 liter olie per dag ging. In totaal is er al zo’n 6 miljoen liter olie weggestroomd.

De kans dat dit nog veel meer gaat worden, is groot. Volgens bronnen zal BP nog maanden nodig hebben om het gat dicht te maken. Voor de natuur is dit een grote ramp, want de gebieden die nu bedreigd worden, herbergen zeldzame vogels en andere dieren. De natuur hier is erg kwetsbaar.

Ook de economische schade is al groot; zowel natuurparken als de visindustrie hebben veel last van de ramp en zij zouden wel eens zwaar getroffen kunnen worden.

Afbeelding: Flickr account Magnera

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018